Wandelroutes

Wandelroutes uitgevonden in het Zwarte Woud - Het was Philipp Bussemer uit Baden-Baden die aan het einde van de 19e eeuw, het eerste mogelijke toeristische informatie centrum opende in het Zwarte Woud. Hij publiceerde wandelkaarten en verschillende wandelgidsen voor de Schwarzwaldverein, die het wandelen al sinds 1864 promoot, en al gauw werd dat belangrijker dan zijn eigenlijk gekozen carrière.

De Schwarzwaldverein is een associatie dat zorgt voor de natuur in het Zwarte Woud en is nadrukkelijk verantwoordelijk voor het bewegwijzeren van wandelroutes door het Zwarte Woud. In één van Bussemers boeken over de Westweg, een wandelroute in het westen van het Zwarte Woud die van het noorden naar het zuiden loopt, beschreef hij dat een wandelaar deze in 8 dagen konden doen.

Lange afstand routes

Lange afstand routes Zwarte Woud

De drie bekendste en belangrijkste lange afstand routes van het Zwarte Woud zijn de ‘Westweg’, de ‘Mittelweg’ en de ‘Ostweg’.

Lees meer...
ID_14018_IMG_6070_300

Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte woud is de bakermat van de hedendaagse wandelroute. Het in kaart brengen en bewegwijzeren van ‘toeristische wandelroutes’ is ontstaan in het Zwarte Woud. Het was Philipp Bussener uit Baden-Baden die, eind 19e eeuw, het eerste informatie-centrum voor toerisme van het Zwarte Woud opende.

Lees meer...
le "Vesper"

‘Versperstuben’ Zwarte Woud

Meer dan 100 van deze unieke herbergen maken deel uit van de typische Schwarzwald cultuur. Wandelaars kunnen er uitrusten en wat eten of drinken.

Lees meer...
Geocaching

Geocaching Zwarte Woud

Het ziet er naar uit dat de vertrouwde gedrukte wandelgidsen hun langste tijd hebben gehad. Want wandelen middels navigatie heeft de toekomst.

Lees meer...
Schwarzwaldverein

Wandelgidsen Zwarte Woud

Ruim 500 gekwalificeerde wandelgidsen staan voor je klaar om je, indien gewenst, te begeleiden door het Zwarte woud. Zij hebben een training van ruim 80 uur gehad om wandelaars in het gebied deskundig te gidsen

Lees meer...

Zoeken & Boeken