Lange afstand routes Zwarte Woud

De drie bekendste en belangrijkste lange afstand routes van het Zwarte Woud zijn de ‘Westweg’, de ‘Mittelweg’ en de ‘Ostweg’.

Ze lopen alle drie van noord naar zuid. Daarnaast zijn er nog 13 lange afstand routes verspreid over de regio. Deze lopen kriskras door het landschap, zodanig dat ze het gebergte toegankelijk maken. De zogenaamde wijnpaden doorkruizen het lager gelegen gebergte en de ‘Gäurandweg’ het oosten van de regio. In het bergachtige zuiden loopt de z.g.n. ‘Schluchtensteig’, tevens de jongste route van het Zwarte Woud. Over een afstand van 118 kilometer verbindt deze route de 7 diepste ravijnen. Dat is dus genieten van de mooiste vergezichten.

Of je nu rust en eenzaamheid zoekt, of juist kiest voor het gezelschap van familie of vrienden, iedere wandelaar zal kilometer na kilometer genieten van het landschap van een van de mooiste wandelregio’s van Duitsland.

Thema wandelroutes

Is het Zwarte Woud echt zwart? Waarom zij de bomen in de moerassen zo klein? Op deze routes duik je in het verleden van het Zwarte Woud. Hoe de boeren hebben geleefd. Of wat Hinterwälder koeien zijn. De regionale thema routes laten je ervaren, hoe zowel de huidige als de oudere generatie in het Zwarte Woud leven en hebben geleefd.

Laat je bagage je volgen

De lange afstand routes in het Zwarte Woud doe je uiteraard in etappes. Je stippelt eenvoudig je route uit, kiest waar je wilt overnachten en je bagage volgt je van de ene bestemming naar de andere. Ook voor een enkele dagtocht is deze service mogelijk. Geen gezeul dus met een zware rugzak.

TIP: Brochures zijn beschikbaar bij de Schwarzwald Tourismus GmbH

Alle Zwarte Woud routes bekijken op de kaart:

Wanderservice Schwarzwald

Le Westweg

De Westweg. Lange afstand wandeltocht in het westen van het Zwarte Woud

Deze westelijke route loopt van noord naar zuid over een afstand van 285 kilometer. Samen met de Rennsteig- en de nieuwe Rothaarsteig wandelroute, behoort hij tot de beroemdste wandelroutes van Duitsland. Deze langste wandelroute van het Zwarte Woud biedt een unieke wandelervaring tijdens het oversteken van de bergketen van noord naar zuid, en laat een onvergetelijke indruk achter van het natuurschoon.

Lees meer...
Le Schluchtensteig

De Schluchtensteig. Wandeltocht door ravijnen in het zuiden van het Zwarte Woud

De jongste wandelroute van het Zwarte Woud is de Schluchtensteig. Een tocht van 118 kilometer door het zuidelijke natuurpark. Hij loopt van Sühlingen door de Wutachschlucht, langs de Schluchsee, en door de romantische Wehra vallei naar het stadje Wehr. Onderweg passeer je ravijnen, watervallen en meren, moerassen, weilanden en heidevelden, en oude bossen zowel open als dichtbegroeid.

Lees meer...
Le Mittelweg

De Mittelweg. Wandeltocht door het midden van het Zwarte Woud

De Mittelweg-route is ongeveer even oud als de Westweg, en bestaat uit een westelijke en oostelijke route van respectievelijk 233 en 228 kilometer. De Mittelweg loopt van noord naar zuid, is uitgezet in 1903 en levert een scala aan verschillende landschappen.

Lees meer...
Les chutes du Rhin

De Ostweg. Wandeltocht in het oosten van het Zwarte Woud

Ook deze wandelroute, van 238 kilometer, loopt van noord naar zuid en gaat door de bossen in het noordelijke Zwarte Woud over de hooggelegen plateaus van de Baar-streek naar Waldshut-Tiengen aan de Oberrhein. Bergen, dalen en open landschap wisselen elkaar af. Dat levert je als wandelaar de mooiste vergezichten op.

Lees meer...
la chapelle St Jacques

Kinzigtal Jakobusweg. Van oudsher een Pelgrimstocht van 120 kilometer

Een pelgrimstocht die terug gaat tot de tijd van de discipel en later apostel Jacobus de Oudere. Zoals men hier zegt; ‘toen God de Kinzigtal vallei creëerde was hij in topvorm’. Nergens anders in de wereld vind je een landschap dat zo volmaakt is.

Lees meer...

Zoeken & Boeken