Al 130 jaar toerisme in het Zwarte Woud

Ruim 160 kilometer lang en 30 tot 60 kilometer breed: het Zwarte Woud is niet alleen de meest gevarieerde vakantiestreek van Duitsland, maar ook een van de grootste en wellicht de wereldwijd bekendste.

Meisjes in klederdracht, huizen in typische stijl, kersentaart, de bollenhoed, koekoeksklokken – het Zwarte Woud is over de hele wereld het symbool voor op-en-top vakantie. De tv-serie “Schwarzwald-Klinik” heeft bovendien de beelden van een grotendeels intact en knus vakantiemilieu in 17 verschillende talen naar meer dan 40 landen getransporteerd.

Een groot wisselvallig landschap

Nauwelijks één andere vakantieregio is zo veelzijdig als het Zwarte Woud. In het zuidwesten van Duitsland staat een oppervlakte van 11.100 vierkante kilometer voor geheel verschillende natuurlandschappen: het bosrijke noorden, het centrale deel van het Zwarte Woud met diep uitgesleten dalen en het tot 1493 meter hoogte reikende en dan naar de Boven-Rijn afhellende zuiden. Het hoogste middelgebergte van Duitsland beslaat slechts rond de helft van de totale oppervlakte van Baden-Württemberg. Daarbij komen dan nog de weidse, groene hoogvlaktes van de Baar in het Oosten, de wijnbergen aan de westelijke rand, in het Boven-Rijndal en in het zuiden: Badische Weinstrasse, Kraichgau, Ortenau, Breisgau, Tuniberg, Kaiserstuhl of Markgräfler Land, ? elke “Grosslage” (aaneensluiting van individuele wijngaarden) brengt z'n eigen topwijnen voort.

Rond de 33,5 miljoen overnachtingen per jaar in 175.000 gastenbedden van de horecasector en 59.000 kamers bij particulieren bewijzen het belang van het toerisme voor het toerisme in de deelstaat Baden-Württemberg en met name voor de “genietersregio” in het zuidwesten.

Rondom genieten

Het Zwarte Woud is de streek met de hoogste dichtheid aan restaurants met sterrenkoks en Gault Millau- of Michelin-onderscheidingen. Maar ook in talrijke dorpsrestaurants kan men in verrukkelijke variaties van de culinaire verfijndheid van de regionale keuken genieten. (www.kulinarisch-schwarzwald.info). Bijna 400 restaurants en Gasthöfe worden jaarlijks van de bekende gourmet- en restaurantleiders Michelin, Gault Millau, Feinschmecker, Varta en Aral Schlemmeratlas onderscheiden. Een lijst met de horecagelegenheden is er te vinden op www.kulinarisch-schwarzwald.info

Badplaatsen met warme bronnen zoals Baden-Baden, Badenweiler en Bad Wildbad kennen een rijke traditie. Nergens anders vindt men er maar liefst 14 tegelijk op zo'n kleine oppervlakte.

Dankzij de ligging in de drielandenhoek met Zwitserland en Frankrijk worden voor vakantiegasten binnen korte afstanden aantrekkelijke, heel uiteenlopende cultuurkringen en landschappen ontsloten.

Wandelen van top tot top

De Feldberg is met zijn 1493 meter de hoogste berg van het Duitse middelgebergte. Het Zwarte Woud wordt immers als de bakermat van het skiën in Midden-Europa beschouwd. Hier werden de eerste houten ski's vervaardigd, werd de eerste skiclub gesticht en werd de eerste skilift aangelegd. Het Feldberggebied is, naast de Alpen, één van de grootste skigebieden.

Ruim 130 jaar geleden werd de “Schwarzwaldverein” opgericht, die in het Zwarte Woud een net van meer dan 24.000 kilometer wandelpaden van bewegwijzering heeft voorzien (www.wandern-schwarzwald.info). De beroemde westweg is met ruim 100 jaar de oudste lange wandelweg van Duitsland. Over 285 kilometer loopt de “kwaliteitsweg loopbaar Duitsland” (een certificaat voor bijzonder schone wandelwegen) over de mooiste toppen en valleien van Pforzheim in het noorden naar Bazel aan de Zwitserse grens in het zuiden. Wandelaars verheugen zich op de fantastische uitzichtpunten en smalle paden. Kwaliteitgastheren langs de route bieden een rondom-service: deze transporteren de bagage van hotel tot het volgende hotel, klaarmaken van lunchpaketten en bieden van droogruimtes voor kleding. Sinds 2008 zijn er twee verdere kwaliteitswegen in het vakantiegebied. Op de 118 kilometer lange “Schluchtensteig” in het zuiden passeren wandelaars diepe dalen zoals de bekende “Wutachschlucht”en de “Wehraschlucht“ in afwisseling met uitzichtrijke hoogten, (www.schluchtensteig-schwarzwald.info). De derde kwaliteitsweg is de Seensteig in het noorden van het Zwarte Woud. Het beste startpunt voor de 84 kilometer lange meerdaagse wandeltocht is Baiersbronn. Veel meren, watervallen, dichte naaldbossen en vele smalle paden bieden een buitengewone natuurbelevenis (www.seensteig.de).

Paradijs voor fietsers

Alle categorieën sport- en recreatiefietsers treffen in de zuidwestelijke hoek van Baden-Württemberg ideale omstandigheden aan. Alleen al voor mountainbikers zijn er ruim 8500 kilometer gemarkeerde paden beschikbaar. Sinds 2007 wacht een volgende uitdaging voor geambitioneerde bikers: “Bike Crossing Zwarte Woud”. De Long-Distance-Trail leidt over de mooiste Zwarte Woud toppen van Pforzheim in het noorden tot aan Bad Säckingen in het zuiden. 450 kilometer en goed 16.000 kilometer hoogtemeter zijn om te overmeesteren. Schwarzwald Tourismus biedt daarvoor een aanbod met bagagetransport van hotel tot hotel (www.bike-crossing-schwarzwald.info). Voor geniet – en tourfietsers biedt het vakantiegebied Zwarte Woud ontspannende fietstochten in de Oberrheinebene tussen wijnbergen en in de dalen. Goed bewijzerde fietspaden vind je in de Kaiserstuhl, Markgräflerland, Kinzigtal of langs de Rijn (www.rad-schwarzwald.info)

Te water en in de Lucht

Stamgasten stellen niet alleen de afwisselende natuur en het gevarieerde landschapsprofiel van het Zwarte Woud op prijs, maar ook de veelzijdige gezondheidsaanbiedingen, de verfijnde regionale keuken, de culturele en architectonische highlights vooral in de steden, de levendige regionale tradities en sportmogelijkheden in de vrije natuur zoals wandelen, Nordic Walking, fietsen, mountainbiken, paardrijden en golfen. Daar komt bij dat het Zwarte Woud zich sterk heeft geprofileerd als vakantiebestemming voor gezinnen, met speciale opvangmogelijkheden, ook voor kleine kinderen en in alle accommodatiecategorieën.

Voor meer informatie over vakantieaanbiedingen in het zuidwesten van Duitsland: Schwarzwald Tourismus GmbH, Heinrich-von-Stephan-Str. 8b, 79100 Freiburg, tel.: +49 761.8964693, Fax: +49  761.8964670 of kijk op www.zwartewoud.info

++++++

Ter attentie van de redacties:

Mocht u hulp nodig hebben bij het onderzoek voor een verhaal over vakantie in het Zwarte Woud, laat het ons dan even weten. Van onze website www.presse.schwarzwald-tourismus.info kunt u foto's voor uw reportage downloaden. Neem a.u.b. contact met ons op als u nog meer motieven nodig heeft.

blank

Bildbeschreibung:

Der Belchen - mythischer Ort im Schwarzwald, dritthöchster Gipfel des Gebirges im Süden. Das Interreg-Projekt 'Mythische Orte am Oberrhein' benennt in seiner Broschüre auch den Belchen als einen Ort der Stille, des Rückzugs und der Besinnung.

Copyright

© 2006 Martin Schulte-Kellinghaus, "Foto darf nur in Verbindung mit einer Berichterstattung über das Interreg Projekt "Mythische Orte" benutzt werden"

Bitte melden Sie sich an um Pressebilder herunterzuladen!  hier gehts zur Anmeldung »